Barış Terzi | MBL 511 Knowledge Based Architectural Design | 2020-2021 Fall
 

Şehir Hakkı Sorunu Çözümüne Katkı Sağlayacak Bilgi Tabanlı Bir Dayanıklılık Modeli

 

En az iki öğenin olması durumunda mümkün olabilecek dayanıklılık kavramının, tek bir merkezi olması kavramın sürdürülebilirliği açısından mümkün değildir. Dayanıklılık sağlamak için verilen tepki, tüm öğelerini merkez alan bir ilişkiler ağı ile kurulmalıdır. Optimize bir dayanıklılık sağlanması için belirli bir tepki şiddeti oluşturulmalıdır. Tepkinin aşırı veya yetersiz olması dayanıklılığın olmadığı bir durum ortaya koyacaktır. Bir şehir hakkı sorununun, şehrin öğelerinin dayanıklılığına etkisi gayet mümkündür. Nesne tabanlı programlama kullanılarak, şehir hakkı sorununda şehrin öğelerinin dayanıklılıklarını optimize hale getirilmesi için bir bilgi tabanlı model üretilebilir mi? Bu model şehrin öğelerinin dayanıklılık sağlamak için birbirini yok etmesinin önüne geçebilir mi? Bu çalışma bu sorular doğrultusunda oluşturulan bir bilgi tabanlı dayanıklılık modeli tasarımını amaçlamaktadır. Bu model ile üretilen çıktıların şehir hakkı sorunu çözümüne katkı sağlanması planlanmaktadır.

A Knowledge-Based Resilience Model That Will Contribute to the Solution of the Right to the City Problem

 

In terms of the sustainability of the concept, it is not possible for the concept of resilience, which would be possible in the presence of at least two elements, to have a single center. Reaction to ensure resilience must be established by a network of relationships that center all its elements. A specific reaction intensity must be established to ensure an optimized resilience. Excessive or insufficient reaction will present a situation where there is no resilience. It is quite possible that a right to the city issue affects the resilience of the city’s elements. Using object-oriented programming, can a knowledge-based model be produced to optimize the resilience of city elements in right to the city problem? Could this model prevent the elements of the city from destroying each other for resilience? This study aims to design a knowledge-based resilience model created in line with these questions. It is planned that the outputs produced with this model will contribute to the solution of right to the city problem.

 © 2021 Istanbul Technical University Graduate School, Department of Informatics, Architectural Design Computing Program. All Rights Reserved