Cem Güneş | MBL 511 Knowledge Based Architectural Design | 2020-2021 Fall
 

Ağsı Ahşap Kabuk Üretim Sürecinin Malzeme ve Strüktür Açısından Dayanıklılık Bağlamında Değerlendirilmesi

 

Bu çalışma ağsı ahşap kabuk tasarım ve üretim sürecini, malzeme ve yapı bağlamında dayanıklılık kavramı çerçevesinde bütüncül olarak değerlendirmeyi hedeflemektedir. Doğadaki canlıların kompleks ilişkiler ve çok merkezlilikler oluştururken birbirinin içinden geçen, dallara ayrılan bu sayede çevresel etkilere karşı dayanıklı olan sistemler oluşturdukları görülmektedir. Özellikle banyan ve asma ağaçları, kıvrımlı ancak ağsı yayılımları sayesinde çevresel etkilere karşı dayanıklı ve uyumlu olacak biçimde özelleşmişlerdir. Malzemelerin geleneksel kullanımlarının ötesinde doğadaki örnekler referans alınarak potansiyellerinin en üst düzeyde kullanılması, verimliliği ve sürekliliği artırması sayesinde ekolojik ve ekonomik sürdürülebilirliğe katkı sunmaktadır. Aynı zamanda teknolojideki gelişmelerin tasarım ve üretim süreçlerine aktarılması malzemelerin yapısal yüklere karşı dayanımını ciddi oranda artırmaktadır. Proje kapsamında oluşturulan bir ahşap strüktür, fabrikasyon aşamaları göz önünde bulundurularak detaylandırılmıştır. Özgün detayları ifade edilen ve strüktürel analizler sonucunda netleştirilen tasarım, dijital fabrikasyon araçlarında üretilebilecek şekilde hazırlanmıştır. Ahşap malzemenin karakteristik özellikleri strüktürel dayanımı ve tasarımsal niteliklerini destekleyecek şekilde değerlendirilmektedir. Bu proje, mimari dayanıklılık kavramını malzeme, strüktür ve üretim bilgisini en gelişkin yaklaşımlarla değerlendirerek ele almakta ve tasarımdan değerlendirmeye varan adımlarıyla bütüncül bir yaklaşımla mevcut çalışmalara katkı sunmayı hedeflemektedir.

Evaluation of Reticulated Timber Shell Production Process on Resilience in Terms of Material and Structure

 

This study aims to evaluate the reticulated wooden shell design and production process in the context of material and structure, within the framework of the concept of resilience. It is observed that living things in nature, while forming complex relationships and polycentricities, form systems that are resistant to environmental influences by passing through each other and dividing branches. Especially banyan and grapevine trees are specialized to be resistant and compatible against environmental influences thanks to their curved but reticulated propagation. Beyond the traditional uses of materials, it contributes to ecological and economic sustainability thanks to the use of their potentials at the highest level by referencing the examples in nature, increasing efficiency and continuity. At the same time, adopting technological developments to design and production processes significantly increases the strength of materials against structural loads. A wooden structure created within the scope of the project was detailed considering the fabrication stages. The design, whose original details are expressed and clarified as a result of structural analysis, has been prepared in a way that can be produced in digital fabrication tools. The characteristic properties of the wooden material are evaluated in a way to support its structural strength and design qualities. This project addresses the concept of architectural durability by evaluating the material, structure and production knowledge with the most advanced approaches and aims to contribute to existing studies with a holistic approach with steps from design to evaluation.

 © 2021 Istanbul Technical University Graduate School, Department of Informatics, Architectural Design Computing Program. All Rights Reserved