Mert Ulusavaş | MBL 511 Knowledge Based Architectural Design | 2020-2021 Fall
 

Dayanıklı Göçebeler: Bir Modüler Mimari Sistem Önerisi

 

Dayanıklı bir mimari sistem arayışında tasarlanan bu çalışmada, ekolojik ve sosyal olarak dayanıklı olabilecek bir model önerisinde bulunulmuştur. Buzulların eriyip suların yükseldiği bir gelecek senaryosunda, toprakları sular altında kalacak iklim mültecileri, yeni bir yerleşim bölgesi aramak yerine göçebe bir hayat seçecekleri bir dünya hayal edilmiştir. Küresel ısınma sonucu zamanla değişen çevre şartlarının gelecekte oluşturabileceği zor koşullara uyum sağlayabilecek, iklim mültecilerine ev sahipliği yapabilecek modüler bir sistem tasarısı düşünülmüştür. Bu sistemin, hareketli, modüler birimlerden oluşacağı düşünülmüş; çalışma özelinde okyanus üzerinde kümeleşen birimler incelenmiştir. Okyanuslar üzerinde kurulan diğer mimari çalışmalara bakıldığında genelde rüzgar yükleri gibi önemli etmenler arka planda kaldığı gözlemlenmiştir. Bu sebeple, gelecek iklim şartları altında okyanuslar üzerinde daha da şiddeti artacak rüzgarların etkileri göz önünde bulundurularak, bu hareketlerle beraber ve bu hareketlere karşı öz örgütlenebilecek bir sistem önerisi yapılmıştır. Bunu sağlayabilmek için aerodinamik şekiller modüler sistem için bir alt yapı sağlamıştır. Rüzgar hareketi ve şiddeti bir araç olarak kullanılarak özörgütlenen sistem için form bulma çalışmaları yürütülmüştür. Doğadan öğrenme tasarım sürecinin bir parçası olmuş; modüllerin özörgütlenmesi üzerine senaryolar düşünülürken, doğadaki sürü davranışları, kümelenme gibi davranışlar incelenmiştir.

Resilient Nomads: A Proposal for a Modular Architecture System

 

In this study, in the search of resilient architecture, a model that can be resilient in ecological and social terms is proposed. It is suggested that, in a future scenario where glaciers melt, and waters rise, climate refugees would choose a nomadic life instead of searching for new settlements. As a result of global warming, harsh conditions would appear through the changing environmental conditions over time. In order to adapt these conditions a mobile modular architecture system that would host climate refugees is designed. As a case study clustering units on the ocean are examined closely. When looking at other architectural works built on the oceans, it has been observed that important factors such as wind loads are neglected. For this reason, taking into account the effects of winds that would increase on the oceans under the future climatic conditions, a system that can self-organize with and against these factors is designed. In order to achieve this, aerodynamic shapes provided a base structure for the modular system. Form finding studies were carried out for the self-organizing system using wind flow and speed as a tool. Learning from nature became part of the design process while considering scenarios on self-organization of modules, herd behaviours in nature and behaviours such as clustering were examined.

 © 2021 Istanbul Technical University Graduate School, Department of Informatics, Architectural Design Computing Program. All Rights Reserved