Evrimsel Algoritmalarla Kentsel Doku Üretimi
Kent, insanların yoğun bir şekilde yaşadığı, birlikte çalıştığı, kimi zaman çatıştığı ya da uzlaştığı bir yer olmasının yanında mimarlık pratiğinin de en yoğun şekilde var olduğu bir yerdir. İnsanların var oluşundan bu yana geçen zamandaki yoğun kırsal yaşam standartlarının aksine sadece son yüzyıl içerisinde kent yaşamının kır yaşamından daha yoğun bir hale gelmesini göz önünde bulunduracak olursak, günümüzde gelişen teknoloji ve hızı, değişen toplum yapısı ve artan bağlanılabilirlik sayesinde kentin dinamikleri artık tanınamayacak oranda değişmiş ve tanımlanabilmesi zorlaşmıştır. Günümüzde, hızla değişen iklim koşulları ve nüfusların katlanarak büyümesi ve hareketliliği, dünyadaki birçok şehrin çevresel bağlamındaki değişiklikleri hızlandırmaktadır. Kentsel alan, yapılandırılmasına katkıda bulunan ve birbirini karşılıklı olarak etkileyen karmaşık dinamik süreçlerin bir toplamıdır. Bu nedenle kentsel çevre, ortaya çıkan nitelikleri göstermektedir.. Kendi gelişimiyle zaman içinde yeniden yapılanmasının çok katmanlı senaryolarını içermektedir. Bu noktada belirme olgusu, belirli bir çevrenin (doğal, yapay, uygarlık) gelişiminin daha genel bağlamı açısından, diğer ortamların ve bağlamların bütün ve kısmi etkilerinin karşılıklı bir etkileşim içine gömülebildiği, bilinen veya gözlemlenebilir ortamın bir biçimini yaratmak için dahil olan eylemleri ile karmaşık bir fenomen olarak tanımlanabilir. (Weinstock 2010). Tasarımcılar olarak bu yeni zorlukları ele almak için, tek çözüm yaklaşımının geleneksel sürecinden uzaklaşmalı ve “gelişen” formlar sürecine geçmemiz gerekiyor. Son zamanlarda, “Evrimsel Algoritmalar” ın popülerleşmesi ile, bir dizi parametre ve hedef tarafından yönlendirilen tasarım çözümleri üretme olasılığı sağlanmaktadır. Bu proje, kentsel bir alanıntasarlanmasında üretken evrimsel algoritmaların potansiyelini araştırmaktadır.
Urban Pattern Generation Based on Evolutionary Algorithms
The city is a place where people live intensely; work together, sometimes conflict or compromise, as well as a place where architectural practice is most strong. If we consider that urban life has become more intense than rural life in the last century, contrary to the intense rural living standards since the existence of people, today’s dynamics of the city have changed beyond recognition thanks to the developing technology and its speed, changing social structure and increasing connectivity has been difficult to define. Today, rapidly changing climatic conditions and the exponential growth and mobility of populations are accelerating changes in the environmental context of many cities around the world. The urban space is a collection of complex dynamic processes that contribute to its structuring and interact with each other. Therefore, the urban environment shows the emerging qualities. It includes multi-layered scenarios of its own development and restructuring over time. Emergence at this point is a complex phenomenon in terms of the more general context of the development of a given environment (natural, artificial, civilization) with its actions involved to create a form of known or observable environment in which the full and partial effects of other environments and contexts can be embedded in mutual interaction can be defined as (Weinstock 2010). To address these new challenges as designers, we need to move away from the traditional process of the single solution approach and move into the process of “evolving” forms. Recently, with the popularization of “Evolutionary Algorithms”, the possibility of generating design solutions guided by a set of parameters and goals is provided. This project explores the potential of generative evolutionary algorithms in designing an urban area.
© 2021 Istanbul Technical University Graduate School, Department of Informatics, Architectural Design Computing Program. All Rights Reserved