Deneysel Tiyatro Sahneleri için Parametrik Biçim Grameri ile Sahne-Parter Düzeni Önerisi
Bu çalışma, parametrik biçim grameri kullanarak tiyatro-parter düzeni oluşturulmasını, izleyici ve sanatçı arasındaki ilişkiyi yeniden yorumlayarak tasarım aşamasında çeşitliliği sağlamayı ve performans sırasında oluşturulan oditoryum düzenlerinin hareket akışı ile birlikte seyirciye her defasında yeniden yorumlayacağı bir deneyim oluşturmasını planlamaktadır. Parametrik biçim grameri sayesinde kural tabanlı bir tasarım modeli geliştirilerek analog ile dijital arasındaki çizgide konumlanıp, sahne tasarımlarında çeşitliliğin arttırılmasını, seyir deneyimi ile sahne tasarımı arasındaki biçimsel ilişkilerin ve deneyim çeşitliliğinin analiz edilmesini, üretilen alternatif düzenlerin, tek bir salonun çok çeşitli kullanılmasını sağlayarak, performansın sabit düzen ve alternatif düzendeki seyrinin deneyimsel karşılaştırılması hedeflenmektedir. Beden ve mekân ilişkisinin her düzende yeniden oluşturulduğu, farklı senaryolarla verinin parter platformlarının hareketinde karşılık bulacağı bir tasarım aracı önerilmektedir. Türkiye’de bu özellikleri sağlayacak kadar teknik donanıma sahip esnek ve deneysel sahneler bulunmasa da son yıllarda artan ilgiyle birlikte yeni bir tiyatro sahnesi tasarımı için önerilebilecek bir tasarım aracı olarak da değerlendirilebilir.
Stage-Parquet Layout Design with Parametric Shape Grammar for Experimental Theatre Stages
This study aims to reinterpret the relationship between the audience and performer by the creation of theater-parter, provide diversity in the design phase and the movement of the parter platforms of the auditorium layouts created during the performance by using parametric shape grammar. With the regard of the parametric shape grammar, a rule-based design model is developed and positioned on the line between analog and digital, increasing the variation in stage designs, analyzing the sensory relations between the audience and stage and providing a wide variety of alternative layouts. Experiential comparison of the suggested mobile parter design and the inmobile one is aimed. A design tool which is proposed in which the body and space relationship is recreated in every layout movement through the play, and the data can be correspond to the movement of the parter platforms in the different scenarios. Although there are not flexible and experimental theater stage with enough technical equipment to provide these features in Turkey, it can also be considered as a proposal for a new theater stage design with the increasing interest in recent years.
© 2021 Istanbul Technical University Graduate School, Department of Informatics, Architectural Design Computing Program. All Rights Reserved