Aysel Merve Topaloğlu | MBL 601 Evolutionary Approaches in Architectural Design | 2020-2021 Spring

Çoklu-Etmen Sistemlerde Deleuze’yen Düşünceyi Aramak

Bu çalışma, çoklu-etmen sistemlerin mümkün kıldığı temsil mekanizmalarını alışıldık normların dışına çıkarak disiplinler arası bir duruşla yorumsal düzlemde tartışmayı amaçlar. Bu amaç doğrultusunda, çalışmada öncelikle çoklu-etmen sistemlerdeki sürü davranışlarının modellenmesi mantığına ve Deleuze’yen düşüncede karşılaşılan makine, asamblaj, rizom ve akış kavramlarına odaklanılmıştır. Ardından, çoklu-etmen sistemler ile Deleuze’yen düşünce arasındaki ilişki, Processing ortamında yaratılan dinamik görsel temsiller üzerinden incelenmiş ve açığa çıkan bağlantılar yorumlanmıştır.

Seeking Deleuzian Thought in Multi-Agent Systems

This study aims to discuss the representation mechanisms made possible by multi-agent systems at an interpretative level with an interdisciplinary stance. For this purpose, the logic of swarm behaviors in multi-agent systems and the Deleuzian concepts of machine, assemblage, rhizome, and flow were mainly focused. Here, the relation between multi-agent systems and the Deleuzian thought was explored and interpreted through dynamic visual representations which were created in the Processing environment.