Turan Altıntaş | MBL 601 Evolutionary Approaches in Architectural Design | 2020-2021 Spring

Öğrenme verisi ve arayüz olarak eskizi kullanan bir uzman sistem yaklaşımı

Mimari tasarımda uzman sistemler, bir veya daha fazla tasarımcının tasarım bilgisinin analiz edilerek, soyutlanıp bir algoritmaya dönüştürüldüğü, ve algoritma kurgusu dahilinde daha sonra sistemi kullanan son kullanıcının girdileri sonucunda , bir uzman gibi cevaplar vermeyi amaçlayan yazılımlardır. Bu yazılımlar oluşturulurken ve kullanılırken çeşitli seviyede soyutlanmış kavramlar üzerinden bir işleyiş gerçekleşir. Bazı durumlarda bu soyutlama işlemi sonucu tasarım bilgisi tam olarak yazılıma aktarılamayabilir veya sistemi kullanan kişinin yaptığı parametre-girdi niteliği, yazılımın öngördüğü parametre-girdi niteliğinden farklı olabilir. Çalışma, bu problemi çözebilmek için farklı bir yaklaşım sunmakta ve bu yaklaşımı değerlendirmektedir. Önerilen yaklaşımda, tasarım bilgisini çeşitli “kelimeler” ile soyutlayıp, bu soyutlanmış ve sayısallaşmış “kelimeler” üzerinde işlem yapmak yerine, yapay zeka ile görüntü işleme tekniklerini kullanarak, girdi ve çıktının bir imaj olduğu bir uzman sistem yaklaşımı denenmektedir. Bu yaklaşımla uzman tasarımcı disipline edilmiş eskizlerle, kendisine görsel olarak verilen tasarım problemine cevap çizimler üretmekte, ve bu problem-cevap görsel çiftleriyle bir pix2pix modeli eğitilmektedir. Eğitilmiş modele daha sonra problem, son kullanıcı tarafından bir eskiz olarak verilmekte, ve cevap-çıktı olarak modelden bir eskiz olarak çıkmaktadır.

An Expert System Approach That Uses Sketch As a Medium

Expert systems analyze and abstract design knowledge of design experts and convert it into algorithms that consist corresponding design knowledge. Those algorithms work with abstracted elements of design. In some cases, those abstractions do not correspond related design element because of restrictions in knowledge transformation and graphical nature of design knowledge rather than “words”. The focus of this study is to find out if is there a “graphical way” that those algorithms are built on, rather than “words”. Rather than making calculations between abstracted qualities of design, we try to convert the computation process into an image conversion problem with AI. So design expert composes a dataset about the design problem paired with his own answers to this problem, in enough number of different cases. Then this dataset is used for training a pix2pix model. User of this model gives an graphical representation of problem case, and get graphical answer to his problem.