“Adaptive Sound Shield” got third place in the Ministry of Industry and Technology “Efficiency Project Awards”

Adaptive Sound Shield (uyarlanabilir ses kalkanı), Projesi, TEKNOFEST İZMİR’ de Çevre, Enerji ve İklim Teknolojileri Ön Kuluçka Kategorisinde EN İYİ GİRİŞİM ÖDÜLÜ almıştır. Öznur Çakır Aydoğan’a bu başarısından dolayı 16.ekim.2023 tarihinde gerçekleştirilen İTÜ Açılış Töreninde de plaket verilmiştir.

Proje, Lisansüstü derecesini İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimari Tasarımda Bilişim Yüksek Lisans programından alan Y.Mimar Öznur Çakır Aydoğan ile İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Meltem Aksoy tarafından geliştirilmiştir.

TÜRKPATENT E-39616753-110-220158752 sayı ve 02.03.2022 tarihi ile patenti alınan Adaptive Sound Shield özellikle nüfus yoğunluğu yüksek olan İstanbul, İzmir, Ankara gibi megakentlerde var olan yüksek yoğunluktaki gürültü kirliğinin insan sağlığı üzerinde yaratmış olduğu psikolojik ve buna dayalı olarak gelişebilecek bir takım fiziksel etkileri azaltmayı amaçlamaktadır.

Proje, gerçek zamanlı olarak ses değerlerine göre interaktif olarak hareket ederek biçim değiştiren ve yüzey alanını genişleterek ses bariyeri özelliği kazanan bir “ses verileri etkileşimli dinamik adaptif cephe modülü” sistemidir. Projede, ses sensörleri aracılığıyla dış mekandan alınan ses verileri, mikro işlemci içerisine kodlanmış bir yazılım ile sistemde sayısal değerlere dönüştürülerek, cephe modüllerinin belirlenen ses basınç seviye değerleri aralığında hareket etmesini ve bu yolla iç mekandaki ses seviyesinin azaltılmasını sağlamaktadır.

Sisteminin birincil amacı varolan bina cephesine takılan ikincil bir cephe şeklinde uygulanarak, dış mekandaki gürültünün iç mekana yansımasını engellemektir. Bunun yanı sıra, sistemin çalışma prensibinin konferans salonu, konser salonu oditoryum gibi iç mekanlarda da istenilen ses seviyesi konforunu sağlayabilmek adına çok etkin bir şekilde kullanılabilecektir.